Китайско качулато куче

Китайско качулато куче Chinese crested dog

Китайско качулато кучеКитайското качулато куче трябва да се храни с балансирана храна, богата на витамини и минерали, за да е здраво и в добра кондиция. То обича всички видове плодове и пресни зеленчуци. През лятото голото китайско качулато куче се нуждае от предпазна козметика. То обича слънцето и топлината, но когато излиза на слънце, кожата му трябва да се намаже с крем против изгаряне. Правилото е като при хората – колкото по-светъл е цветът на кожата, толкова по-висок да е предпазващия фактор на крема.

Добре е да се къпе през ден с неутрален шампоан и да се използват почистващи течности. Порите на кожата не бива да се запълват с мръсотия, защото може да се появят пъпки. При косматите кучета „козината“ трябва да се реши редовно, за да не се сплъсти. След изкъпване кучето се подсушава. Окосмяването по лапите и в ушите, което е гъсто и дълго и при двете вариации, трябва добре да се почиства. „Голчото“ не е болнав, но при температури под нулата или при дъжд и силен вятър трябва да се облича с топла дрешка, когато излиза навън. За лапичките трябва да се полагат по-специални грижи. Кучето не понася солта и химикалите по улиците и затова лапите трябва хубаво да се измиват след разходка. Голямо предимство на голчовците е, че нямат типичната кучешка миризма. Не ги нападат бълхи и друзи външни паразити.

И при двата вида има различни цветови вариации – тъмносиво до светлосиво, бяло, кафяво, трицветно, чер но, черно с петна, „златно“, черно-бяло и др.

Китайското качулато куче е много общително, обича присъствието на хората и телесния контакт с тях. Понеже е издръжливо и със спортен характер, в САЩ често се използва в състезанията по аджилити. Може да бяга и до колело при средна скорост. По характер е чувствително и любвеобилно. Има хармонично тяло и движения. Голите вариации имат предимство във видимата мимика на лицето – някои стопани твърдят, че без проблеми могат да познаят настроението на любимеца си по изражението на лицето му. Китайските качулати кучета са дружелюбни към други породи кучета и добре съжителстват с тях.

Важна особеност при тези кучета е по-високата повърхностна топлина- 39-42 градуса.

Китайското качулато куче се отличава от останалите породи голи кучета (перуанско и мексиканско). То съществува в две признати вариации – голо и окосмено и се отглежда само в големина до ЗЗсм.

Селекция

Женските китайски качулати кучета се разгонват много „изразително“. Понякога се нуждаят дори от гащички. Мъжкият голчо, покрай чийто нос мине разгонена женска, се влюбва изведнъж. Той вече не вижда и не чува нищо, не реагира на заповедите на стопанина си и не забелязва нищо друго освен обекта на своите чувства.

Много вълнуващо е очакването на раждането на кучилото, защото никога не се знае дали кученцата ще са мъжки или женски, дали ще са голи или паудерпъф и с каква окраска ще бъдат. Женските почти винаги се справят лесно с раждането и са обичливи майки.

Голите кученца се развиват по-бързо от своите космати братчета и сестричета, по-рано проглеждат и прохождат, по-рано започват да се хранят от паничка и изобщо са по-живи. Известно е, че повечето „китайчета“ спят до рамото на стопанина си, с глава до врата му, като блажено му дишат в ухото или пък се свиват на кълбо до корема му.

Стандарт на голото китайско качулато куче

Китайско качулато кучеХарактер – весел, жив, интелигентен, резервиран към чужди хора, ненападателен.

Общ вид – активен и елегантен, с фини кости и гладко тяло без козина, с изключение на главата, лапите и опашката.

Типове – признати са два типа.

–              по-фин, много елегантен, с по-дълги крака (еленски тип)

–              по-набит, с по-силен скелет, по-кокалест (набит тип)

Големина – женски – 23-30,5см, мъжки – 28-ЗЗсм. Над 35,5см- дисквалифицираща височина. Тегло не по-голямо от 4,5кг, над 5,3кг – дисквалифициращо.

Глава – фина, със „свеж“ израз. Черепът е заоблен и про-дълговат. Лицето е чисто моделирано, сухо, с плавен преход от челото към муцуната, с неизразен стоп. Устните са тънки и прилепнали.

Уши – големи, тънки и вирнати, ниско поставени. Осно¬вата на ухото е на едно ниво с външния край на окото. Не се допускат клепнали уши.

Очи – тъмни до черни, с бадемова форма, раздалечени и леко изпъкнали. Бялото им не се вижда. Цветът кореспондира с цвета на кожата.

Зъби – ножицовидна или клещовидна захапка. Допуска се липсата на премолари. Кучешките зъби понякога сочат напред. Качеството на зъбите е свързано с гена за плешивост и за това не се отдава голямо значение на броя им и кондицияти. Не се допуска обратна захапка.

Врат – тънък, чист, дълъг, елегантен. Леко наклонен и се носи високо.

Тяло – дължината е малко по-голяма от височината (съотношение 9:10). Лопатките са изразени, гръдния кош е широк и дълбок.

Предни крайници – тънки, дълги, с прилепнали лакти, фини лапи, пръстите сочат напред.

Задни крайници – с тесни, мускулести бедра, ниско поставени глезени. Те са източника на силата.

Опашка – високо поставена, при движение – извита.

Кожа – еластична, гладка, фина.

Космено покритие – в идеалния случай качулката покрива главата от стопа чак до тилния израстък. Космите са фини. На краката кучето има чорапки, които свършват до лапите. Опашката е окосмена 2/3.

Цвят – приемат се всички цветове и комбинации.

Движение – елегантно с къса и бърза крачка.

  • Домашни любимци – кои са най-популярнитe?

    Домашни любимци – кои са най-популярнитe?

    Домашният любимец може да промени не само вашето ежедневие и график, но и целия ви живот. Той носи огромна доза любов, прави ви по-отговорни и добри, а и дарява с толкова много усмивки и забавни емоции у дома. Наличието на домашен любимец със сигурност е повече радост, отколкото допълнителни ангажименти. Особено ползотворно е паралелното отглеждане…


  • Всичко за трицветните котки – факти и митове

    Всичко за трицветните котки – факти и митове

    Съдържание1 Винаги ли са женски трицветните котки2 По-спокойни ли са котките с три цвята?3 Трицветните котки носят късмет?4 Кои цветове преобладават? Що се отнася до котешките спътници, котките се предлагат в очарователна гама от цветове и шарки. Сред тях трицветните котки – често наричани котки с цвят на костенурка или калико – могат да се…


  • Кредит с лошо ЦКР само с два клика: къде и как?

    Кредит с лошо ЦКР само с два клика: къде и как?

    Кредит с лошо ЦКР? Вероятно много хора смятат, че този тип кредити са само за некоректните длъжници. Всъщност е много лесно да се превърнем в такива от независещи от нас обстоятелства като заболяване, безработица, извънредни разходи. Пропуснали сте три поредни вноски от вашата ипотека, заем, лизинг. За съжаление дори и след погасяването им, вие вече…



Публикувано

в

Тема: